Меню

КАРЛСБЕРГ БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧИ СЕРТИФИКАТ ЗА ИНВЕСТИЦИИ В ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Нова сграда, оборудвана с най-модерни технологии, ще бъде обособена в производствената база на Карлсберг България в Благоевград. В нея ще бъде изградена поточна линия за производство на бира в кен опаковки от 0.5 л. Очакваният старт е през първата половина на 2023 г.

Откриването на кен линията ще позволи на компанията да разшири портфолиото си от продуктови иновации, следвайки най-високите международни и национални стандарти за качество в пивопроизводството.

В резултат на съвместни усилия между Община Благоевград и Карлсберг, и с подкрепата на Българска агенция по инвестиции, компанията получи сертификат за инвестиции клас „А“. Собствената инвестиция, която предприятието ще направи, е над 23 млн. лева. Желанието на компанията е да изгради и съпътстваща инфраструктура, която да спомага за обслужването на кен линията в бъдеще. Проектът ще допринесе и за създаването на работни места в региона, като се очаква само през първата година да бъдат открити до 10 нови позиции.

„Като водещ производител в сектора, за нас е важно да инвестираме не само в нови технологии и производствени мощности, но и в икономическото и социалното развитие на регионите, в които оперираме. Осигуряваме работни места на повече от 500 души. С новата CAN линия планираме да разширим производството и заетостта в компанията, защото вярваме, че иновациите и съвместните проекти са начин да допринесем за едно по-устойчиво бъдеще. Тя ще ни позволи също така да произвеждаме бира в кен опаковки в България, вместо да внасяме от съседни страни“ – коментира Войчех Жабински, Изпълнителен директор на Карлсберг България.

„Това е стъпка напред в технологичното развитие на компанията, която ще ни позволи да разширим портфолиото си от продукти, както и да отговорим на очакванията на нашите потребители. Нашата цел е да произвеждаме висококачествена и вкусна бира и да насърчаваме родното производство чрез приноса ни като дългосрочен инвеститор в икономиката на страната“ – каза Методи Стоянов, Директор Производство в компанията.

Историята на Карлсберг България започва в далечната 1882 година, когато в Шумен пристига чешкият майстор пивовар Франц Милде и заедно с предприемчиви шуменци поставя началото на една от най-старите пивоварни в България – Шуменско пиво. След 2002 година Шуменско пиво става част от голямото семейство на световния датски концерн Карлсберг. През август 2004 година акционерите на компанията гласуват промяна във фирмата на дружеството на Карлсберг България АД. През септември двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво – обединяват ресурси и активи под името Карлсберг България. 

Днес компанията е водещ производител на бира в България и една от най-динамичните и бързо развиващи се фирми в бранша. Компанията разполага с две пивоварни – в град Шумен и в град Благоевград, както и с логистични центрове и търговски офиси в страната.

 

Изпълнителният директор на Карлсберг България Войчех Жабински получава сертификата