Меню

ШУМЕНСКО ПИВО ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

Пивоварната ще бъде отворена за посещения от туристи и жители на града през месец октомври. Организираните турове в пивоварната на Шуменско пиво ще се провеждат всеки четвъртък в периода 6-27 октомври с продължителност около час и половина, с включен инструктаж по Здраве и безопасност.

По повод 140-годишнината на Шуменско пиво, пивоварната в град Шумен отваря врати за посетители. Всеки, който желае да разгледа бирената фабрика и процеса на пивопроизводство, може да се запише за участие от 7.09. до 30.09.2022 г.  на телефони +359 885 919 113, +359 886 703 577 или чрез попълване на следната регистрационна форма: https://forms.gle/7j3HGX7tzkdFUK6W9

Посетителите ще могат да разгледат всеки етап от производството на пиво, както и да се запознаят лично с екипа на компанията. Те също така ще научат кои са основните стъпки при варенето и бутилирането на бира.

Любителските посещения в пивоварната са част от честванията по повод 140-годишнината на марката – един от символите на града и емблематична за град Шумен бира. Шуменско пиво е една от най-старите пивоварни в страната и вече повече от столетие, е част от икономическото и обществено развитие на град Шумен, като допринася за трудовата заетост и социалния живот в региона.

Историята на Шуменско пиво започва на 26 октомври 1882 г., когато чешкият майстор-пивовар Франц Милде заедно с петима български предприемачи основават пивоварно дружество в град Шумен. Още в същия ден започва търсенето на подходящо място за строеж на фабриката. Франц Милде решава да я изгради в местността Кьошковете заради красивата природа и изобилието от вода с подходящи характеристики за производствените нужди на бъдещото предприятие. Два месеца по-късно пивоварната е открита. И до днес там се пазят традициите и автентичната рецепта на Шуменско пиво, което не спира да се развива и усъвършенства през годините с цел да предостави на потребителите разнообразие от вкусове и продуктови иновации. От създаването си до днес, в пивоварната са произведени над 6.7 милиона хектолитра бира.

Съвременната история на Шуменско пиво започва през 2002 година, когато пивоварната става част от семейството на световния концерн Карлсберг. През септември 2004 година двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“. Днес пивоварната в Шумен работи на пълни обороти, а Шуменско е една от най-харесваните и популярни български бири. В пивоварната целогодишно работят 168 човека, а в летните месеци броят им достига до 186 служители.