Меню

Фондация Карлсберг

Фондация Карлсберг е една от най-старите търговски фондации в света. В нея амбициозното пивоварно предприемачество просперира рамо до рамо с подкрепата на наука, образование, изящно изкуство и култура. Председателят на Фондацията не само оглавява Фондация Карлсберг, но също е и Председател на Надзорния съвет на Карлсберг Груп. Тази традиция датира от 1876 година.

Фондация Карлсберг е основана през 1876 г., когато Якоб Кристиян Якобсен подсигурява бъдещето на пивоварната си като я предава на Кралската датска академия на науките. Оттогава, Фондация Карлсберг надзирава Карлсберг Груп, гарантирайки, че пивоварната се управлява с фокус върху иновациите и висококачествените продукти и подкрепя основни изследвания в областта на природните и на хуманитарните науки. Всичко това се изпълнява според желанията и визията на пивовара Якобсен, който през 1876 г. прозорливо прехвърля управлението на Карлсберг на Кралската академия на науките.

По това време Академията служи като място за срещи на датския научен елит, както и днес. Решението на Як. Кр. Якобсен е основополагащо, визионерско и дългосрочно. Идеята му е Фондация Карлсберг с научните си основи да гарантира, че дори и след смъртта му Карлсберг ще продължи да подобрява пивоварния процес и да произвежда висококачествени продукти. Когато Якоб Якобсен умира през 1887 г. по време на посещение в Рим, Фондация Карлсберг поема собствеността и управлението на Стария Карлсберг. В момента Карлсберг Груп е единствената световна пивоварна компания, собственост на търговска фондация.

Златните думи на основателя Якобсен

Фондация Карлсберг има две основни цели:

 

  1. Да бъде активен инвеститор с контролиращ интерес в Carlsberg A/S, като по този начин си осигурява влияние при взимане на решения за стратегията на Карлсберг Груп. 
  2. Да подкрепя основни научни изследвания в областта на естествените науки, социалните науки и хуманитарните науки чрез управлението на стипендии за социално значими проекти.

 

Визия

Задачата на Фондация Карлсберг е да управлява завета на Як. Кр. Якобсен по такъв начин, че мислите и идеите му да се отразяват и уважават. Фондация Карлсберг е напълно адаптирана към модерните принципи и спомага да насочи компанията, науката и обществото в правилната посока на развитие.

Замъкът Фредериксборг и Националният исторически музей на Дания

Замъкът приютява Националния исторически музей от 1878 година. Музеят е основан по инициатива на Якоб Якобсен и днес функционира като независим департамент на Фондация Карлсберг.