Меню

Шуменско подари арт инсталация на град Шумен

Инсталацията „Шуменско от 1882 до днес“ е създадена с подкрепата на Карлсберг България и Община Шумен и ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на тази година. Тя е разположена на централно място в Градската градина в Шумен и пресъздава историята на Шуменско пиво през годините.

Артистичната изложба бе открита на официално събитие, в което участие взеха кметът на община Шумен Любомир Христов, зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, Войчех Жабински, Изпълнителен директор на Карлсберг България, Методи Стоянов, директор Производство, Емил Петров, Мениджър пивоварна Шуменско пиво, представители и служители на компанията.

За доброто настроение на гостите се погрижи специалният бар на Шуменско, където всички посетители можеха да се почерпят с апетитни хапки и вкусна бира, както и да се насладят на интерактивната инсталация, която проследява създаването на фабриката и развитието на пивоварното производство.

По повод 140-годишнината на марката през месеците октомври и ноември пивоварната в Шумен ще отвори врати за посетители. Над 100 души от цялата страна, регистрирали се за участие, ще имат възможност лично да посетят пивоварната. Те ще разгледат отблизо пивоварния процес, ще се запознаят с екипа и ще научат повече за историята на любимото Шуменско пиво.

Марката създаде и специална „бирена карта“ за Шумен, благодарение на която шуменци и туристи могат да посетят местните забележителности и някои от най-добрите заведения и ресторанти в града, където да се насладят на чаша Шуменско в комбинация с вкусна храна.

„Поздравявам ви за дълголетието. Пивоварната е част от нашата история, гордост за всеки шуменец, но и пример за успешен бизнес със значителен принос през годините за развитието на местната икономика“ – каза по време на събитието кметът на община Шумен Любомир Христов.

„Една от целите, които стоят в основата на ESG стратегията на Карлсберг Груп „Заедно към нулев отпечатък и отвъд“, е подкрепата на местните общности. Ние вярваме, че отговорността за устойчивото развитие е споделена, и че това е дългосрочен процес, в който участват както бизнесът и институциите, така и гражданите.“ – коментира Изпълнителният директор на Карлсберг България Войчех Жабински.

„От своето създаване до днес пивоварната на Шуменско пиво е неразривно свързана с историята на Шумен. Тук са работили поколения шуменци, а Шуменско е нещо повече от бира – Шуменско е символ на града. Фабриката ни е една от най-старите в България. Гордеем се с качеството на продуктите ни и с професионализма на нашите майстор-пивовари.“ - сподели Емил Петров, мениджър Производство в пивоварната.

Историята на Шуменско пиво започва на 26 октомври 1882 г., когато чешкият майстор-пивовар Франц Милде заедно с петима български предприемачи основават пивоварно дружество в град Шумен. Още в същия ден започва търсенето на подходящо място за строеж на фабриката. След един неуспешен опит Франц Милде решава да я изгради в местността Кьошковете заради красивата природа и изобилието от вода за производствените нужди на бъдещото предприятие. Два месеца по-късно пивоварната е открита. И до днес там се пазят традициите и автентичната рецепта на Шуменско пиво, което не спира да се развива и усъвършенства през годините с цел да предостави на потребителите разнообразие от вкусове и продуктови иновации. От създаването си до днес в пивоварната са произведени над 6.7 милиона хектолитра бира.

Съвременната история на Шуменско пиво започва през 2002 година, когато пивоварната става част от голямото семейство на световния концерн Карлсберг. През септември 2004 година двата завода – Шуменско пиво и Пиринско пиво, обединяват ресурси и активи под името „Карлсберг България“. Днес в пивоварната работят 168 човека, а през летните месеци броят им достига до 186 служители.