Меню

Шуменско Светло спечели международно отличие

Шуменско Светло бе наградено с една звезда в Категория „Бири – сайдери и алкохолни напитки (с <10% алкохолно съдържание)“ по време на тазгодишното издание на международния конкурс Superior Taste Awards, който се провежда в Брюксел.

Шуменско Светло бе отличена с обща оценка от 78%. Най-високо оценената характеристика на продукта бе „вкус“, с който Шуменско се отличи при финалния избор. Това бе единствената бира от България, включена в селекцията на Superior Taste Awards за 2021 г.

Класическият лагер вкус на бирата получи високо признание от журито в състав от доказани професионалисти - сомелиери и шеф-готвачи, носители на звезди Мишлен. Шуменско Светло не само спечели техните отлични отзиви, но и бе избрана сред множество други марки в световен мащаб, благодарение на съчетанието от два сорта хмел, които допринасят за добре балансирания вкус и приятната горчивина на пивото.

Всички продукти участваха в „сляпа“ дегустация от жури, състоящо се от над 200 известни майстор-готвачи, сомелиери и професионални дегустатори от над 20 страни по света. От 2005 г. насам, конкурсът е отличил повече от 15,000 продукти с цел да награди най-вкусните и качествени предложения в съответните категории – Безалкохолни напитки; Кафе; Бира и сайдер; Млечни продукти; Сладолед и десерти и др.

Оценката се извършва от всеки дегустатор самостоятелно и в пълна тишина. Точките се определят спрямо пет ключови критерия - първо впечатление, външен вид, мирис, вкус и послевкус (при напитките). 

Тази награда е поредно признание за качествата на Шуменско пиво, което през годините е печелило множество отличия от различни национални и международни конкурси, включително и сребро от Monde Selection през 2020 г. и още едно сребърно отличие от същия конкурс през 2021 г.

Superior Taste Awards се организират от Международния институт по вкус и качество, базиран в Брюксел. Амбицията на организацията е да отличи най-добрите и качествени постижения в областта на хранителните продукти и напитки в света.  Повече информация за конкурса, журито и отличените продукти е достъпна на адрес: http://www.itqi.com/en/