Меню

Карлсберг България допълва автопарка си с хибридни автомобили за намаляване на въглеродните емисии

До края на 2021 г., Карлсберг България ще замени 92 от общо 220 дизелови леки автомобила с хибридни. Компанията предприема тази стъпка като част от стратегията си, насочена към намаляване на въглеродните емисии в атмосферата и опазването на околната среда.

До края на 2021 г., Карлсберг България ще замени 92 от общо 220 дизелови леки автомобила с хибридни. Компанията предприема тази стъпка като част от стратегията си, насочена към намаляване на въглеродните емисии в атмосферата и опазването на околната среда.

 Средно за година един лек автомобил от служебния автопарк на Карлсберг изминава около 33 000 км. Благодарение на хибридните автомобили, ще бъде ограничено изгарянето на приблизително 44 тона CO2 емисии за година, което е около 15% намаление на годишна база. Средствата, които ще бъдат спестени за поддръжката на автопарка на компанията, са близо 90 000 лв. на годишна база.

 Хибридните автомобили са произведени от Toyota по най-високите международни стандарти за качество в автомобилостроенето. Въпреки че се отличават с бързина и комфорт при шофиране, те са щадящи към природата. Хибридната технология допринася също така за спестяването на разходи благодарение на по-малкия разход на гориво и по-лесната и бюджетна поддръжка, както и устойчивостта в дългосрочен план.

 „Автомобилът е основно средство за извършване на служебните задължения в ключови звена като Търговски екип, Отдел Логистика и Дистрибуция, Маркетинг и др. Като отговорна компания, ние се стремим да гарантираме здравето и безопасността на служителите си, както и да им осигурим максимален комфорт и удобство на пътя. Хибридната технология е иновация, която от една страна ни осигурява спокойствие и сигурност, а от друга – спомага за оптимизацията на разходите и допринася за намаляване на въглеродния отпечатък от дейността ни върху околната среда.“ – коментира Георги Делчев, Ръководител Логистика в Карлсберг България.

 Хибридните автомобили са задвижвани от два двигателя – бензинов и електрически, които работят съвместно за осигуряването на допълнителна мощност и енергия. Синхронът между електромотора и бензиновия двигател позволява на хибрида да отделя по-малко въглеродни емисии в атмосферата, а при шофиране в електрически EV режим, автомобилът може да продължи да се движи от 0 до 50 км/ч, без да произвежда никакви емисии. В допълнение към нулевите емисии, хибридните автомобили са по-тихи и осигуряват пълен комфорт и гладко возене.

 Избраните от компанията пълно хибридни модели Corolla, Yaris и RAV4 получават повече мощност при потегляне благодарение на електромотора в хибридната система, а също така осигуряват по-плавно и динамично шофиране. Освен това, те гарантират нулев разход на гориво, нулеви емисии и почти изцяло тихо задвижване за до 50% от времето, прекарано в градско шофиране.

 Карлсберг България планира да разшири служебния си автопарк с хибридни автомобили и през 2022 г. Като част от дългосрочната визия на Карлсберг Груп „Заедно към нулев отпечатък“, компанията ще продължи да адресира предизвикателствата, свързани с климатичните промени и проблемите, свързани с общественото здраве и отговорната консумация на алкохол. Програмата се състои от четири амбиции: нулев въглероден отпечатък; нулеви отпадъчни води; нулева безотговорна консумация на алкохол и нулеви злополуки. 

 В допълнение, служебните коли на компанията са оборудвани с блокиращи дрегер устройства, които не позволяват управлението на автомобила в нетрезво състояние и гарантират сигурността на служителите на пътя. Като водещ производител на бира в страната, Карлсберг България следва стриктна политика по отношение на отговорната консумация на алкохол. Тя включва постоянни вътрешни и външни обучения на служители, доставчици и партньори, насочени към образованието по темата, както и регулярни проверки с цел недопускане на прием на алкохол на работното място.