Меню

Премиалната марка Zatecky с нов, по-баланcиран вкус

Тази пролет Карлсберг България представя изцяло нов облик на познатата премиална бира Zatecky. Тя излиза на пазара с подобрена рецепта, по-балансиран вкус и обновен дизайн на цялото портфолио.

Zatecky впечатлява с перфектен баланс между всички свои съставки, което го превръща в освежаваща, лека и значително по-пивка бира от досегашната. Характерният хмелов аромат се дължи на популярния сорт Saaz от чешкия град Жатец – световната столица на хмела.

Този сорт ароматен хмел се отглежда единствено в района на Жатец, но се използва от водещи пивоварни по целия свят благодарение на специфичните си качества. По своята класификация, Saaz се описва като класически „благороден” хмел, който придава на бирата подчертано билков, пикантен и земен профил. Освен това, добавя и приятна горчивина, която балансира сладостта на малца. 

Уникалността на хмела Saaz се дължи на природните условия в района на отглеждането му. Градчето Жатец се намира в северозападната част на Чехия и е изцяло защитено от планини, които създават така наречената „дъждовна сянка“. Благодарение на нея, годишното количество на валежите е само около 450 милиметра. Именно обхватът на валежите и подходящият климат са ключови за развитието на хмела, който е основният поминък и гордост на местните жители.

Интересни факти за историята на хмела могат да бъдат проследени в едноименния музей в Жатец, където е показано развитието на хмелената индустрия. Градчето е известно с над 700-годишната си традиция в отглеждането на Saaz, превърнал го в символ на традиционното чешко пивоварство. Първата пивоварна в града - Žatecky Pivovar е създадена през XIX, но и днес продължава да произвежда лагер бира по същата технология, каквато е била използвана преди повече от два века. Žatecky се произвежда от Карлсберг България АД по лиценз на Žatecky Pivovar и съчетава в себе си най-добрите традиции на чешкото пивоварство с постоянния стремеж към съвършенство.

Новият Zatecky вече се предлага в търговската мрежа в цялата страна в стъклена оборотна бутилка, кен от 0.5 л и PET бутилка от 1 л.