Меню

Карлсберг България открива пречиствателна станция в завода на „Пиринско“ в Благоевград

Съоръжението е най-актуалната технология за пречистване на отпадни води от пивопроизводство

Пивоварната на  "Пиринско" в Благоевград вече работи с  най-модерната и иновативна технология в пречистването на отпадните води от производството, която съвременните европейски пивоварни прилагат.

Иновацията е анаеробен биологичен реактор, известен като BIPAQ IC реактор за вътрешно пречистване на водите. Анаеробният реактор осигурява биологично третиране на 100% от отпадните води на завода и неговият капацитет е 1500 м3 вода дневно. Това е част от дългосрочните инвестиции на Карлсберг България, които имат за цел да сведат замърсяването от производствения процес до минимум.

„В процеса на проектиране на пречиствателната станция ние предвидихме пречистване на 100% от отпадните води на пивоварната, като в същото време оптимизираме употребата на природни ресурси. Това бе нашето основание да използваме биогаз при загряването на отпадната вода, който е де-факто продукт от процеса на пречистване. По този начин осигуряваме една независима система, която може да намали използването на  естествените природни ресурси, какъвто е природният газ“, сподели Иванка Перич, Производствен директор на компанията.

 „Това е нашето най-модерно съоръжение и направените инвестиции от 5 млн. лева са продължение на дългосрочните ни планове непрекъснато да се подобряваме - в отговор на високите очаквания на нашите клиенти и потребители. Откриването на пречиствателната станция в Благоевград е от съществено значение за бизнеса ни, както и в желанието ни да сме отговорен корпоративен гражданин сред местната общност.  Ние ще продължим с подобни инвестиционни намерения и в другата ни пивоварна - в град Шумен. Вече започнахме подготовка на проекта за пречиствателна станция за отпадни води в завода на „Шуменско“ и плановете ни са тя да влезе в експлоатация през 2019 година“, допълни Деян Беко, Управляващ директор на „Карлсберг България“.  

 

Карлсберг България и „Пиринско“ имат традиции в грижата за естествената природна среда в града и региона. С подкрепата на „Пиринско“ са реализирани няколко проекта в Национален Парк Пирин и Национален парк Рила, благодарение на които са поставени нови указателни табели и знаци, подновени са кътовете за отдих  на територията на парковете.

Инициативата на „Пиринско“ „Реновирай градинката в квартала“ бе много успешна през изминалата година и през 2017 тя продължава с грижа за освежаване и подобряване на публичните градинки и междублоковите пространства в  Благоевград.

„Пиринско“ е бирена марка номер едно на България през изминалата една година. За първото тримесечие на 2017 година тя постигна 17,2% пазарен дял в обем от общия бирен пазар в страната – по данни на агенция A/S Nielsen. В същото време, „Карлсберг България“ е най-бързо развиващата се бирена компания у нас. Данните на агенцията показват, че „Карлсберг България“ е единственият бирен производител с ръст на пазарния дял за първите три месеца на настоящата година, при свиващ се общ бирен пазар.